Okul kantinlerinden satılan eserlerin öğrenciler için sağlıklı olmayabileceği belirtilirken hususun uzmanları ise okul kantinlerinde satılan eserlerin dikkatle seçilmesi gerektiğini ve bu ortamların pak ve hijyen kurallarına uygun formda yönetilmesi gerektiğini söyledi.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Okul kantinleri konusu çok kıymetli. Zira buralardan alışveriş yapan öğrencilerimiz, çocuklarımız erişkinlerdeki üzere haklarını koruyabilecek ve sağlıklı tercihler yapma konusunda kâfi gerçek kararlar veremeyecek durumda olabiliyor. Hasebiyle bizim onlara sunacağımız seçenekler sağlıklı olmalı ve okul kantinleri daha çok para kazanma odaklı değil de öğrencilerin okul içindeki muhtaçlıklarını karşılamaya yönelik bir hizmet anlayışıyla yönetilmeli. Bu hususta hem okul müdürlükleri hem de aile hem de veliler ve Milli Eğitim Müdürlüğü kontroller yapmalıdır. Zira çocuklarımız okul kantinlerinden bazen hastalık satın alabilirler. Bunun için satılan eserlerin sağlıklı eserler olduğundan emin olmamız gerekiyor. Öncelikle tüm eserlerin uygun şartlarda saklanması, taşınması, son kullanma tarihlerinin geçmemiş olması değerli. Bilhassa açık besin satımı olabildiğince minimalize edilmeli ve orada çalışan bireylerin yönetmeliklerde yazan hijyen ve paklık kurallarına uyması gerekiyor. Burada satılan eserlerin de çocukların sıhhati açısından onları destekleyici eserler olması gerekir. Zira çocuklar promosyonlara, ambalajlara yahut reklamlara bağlı olarak kendi sıhhatleri açısından risk taşıyan eserleri de seçebilirler. Daha çok proteinli besinler, çocukların atıştırmalıkları yahut ana öğünleri açısından onların günlük besin gereksinimini karşılayacak formda planlanmış olması önemli” dedi.
Aileler ve okulların işbirliğinin değerinin altını çizen Özlü, “Bu açıdan hem okul idaresi hem okul-aile işbirliğinin dikkatli halde olması ehemmiyet arz ediyor. Kantinler sahiden çok değerli bir gereksinim. Çocuklarımızı itimatla okula gönderip orada ne yediklerinden, nasıl beslendiklerinden emin olmalıyız” diye konuştu.