Tereyağının böylesi daha sağlıklıymış! Akıllardaki tek soru: Sarı mı, beyaz mı?

Tereyağı, farklı çeşitleriyle sıklıkla tercih edilen lezzetlerden biridir. Her çeşidin kendine has bir rengi bulunuyor. Sarı ve beyaz olan tereyağı renkleri ortasında çeşitli farklar bulunabilir. Birçok kişi ise hangi renkteki tereyağının sağlıklı olduğunu merak ediyor. İşte karşılığı.

Tereyağındaki renk değişiklikleri kesinlikle dikkatinizi çekmiştir. Kimi eserler sarı, kimileri ise süt beyazı olur. Birbirinden alakasız görünen yağların aslında bu türlü olmasının bir nedeni var. Renginin beyazlaşması, sütünden yapıldığı ineklerin beslenme alışkanlıklarıyla ilgilidir.

İnekler, beta-karoten içeren taze otları tükettiğinde tereyağı sarı bir renk almaya başlar. Beta-karoten hususu, tereyağına rengini veren pigmentlerin bulunduğu noktadır. Fakat ineklerin beslendiği sırada bu pigment eksik olduğunda, rengi açılmaya başlar. Bu nedenle hayvanların tüketim formu, tereyağı üzerinde büyük bir tesire sahip.

Tereyağı hakkında bilmeniz gereken bir diğer ayrıntı ise, eserin ne vakit yapıldığına dair kimi ipuçlarını yakalamanız gerektiğidir. Marketlerde açık renkte ve beyaza yakın tereyağı gördüyseniz, bunun yüksek ihtimalle kış sütünden yapıldığını anlamalısınız.

Tereyağında sarı rengin oluşmasını engelleyen beta karoten eksikliği, tereyağının büsbütün açık renkli olmasına neden olur. Açık rengin bir öbür nedeni de yağsız sütten elde edilmesidir. Yağ içeriği düşük sütlerin sarıya çevirecek bir pigmenti bulunmaz. Pigment eksikliği ve beslenme formunun yanı sıra, işlenme sistemi de tereyağı rengini etkileyen konulardan biridir.

Tereyağı, fazla işlenip sert bir formda çırpıldığı vakit içerisinde hava kabarcıkları birikmeye başlar. Bu kabarcıklar ışığı yansıttığı için yağın daha az sarı olmasına neden olur. Mat ve beyaz bir imgeye sahip olan tereyağının asıl sorunu, işlenme düşüncesidir. Fakat bu durum tereyağı tüketiminde rastgele bir sıkıntıya neden olmaz.

En sağlıklı tereyağının hangisi olduğunu merak edenler için yanıtımız, sarı renktir. Fakat bu durum beyaz tereyağının büsbütün sıhhatsiz olduğu manasına gelmez. Sarı renkli tereyağı, hayvanların beslenme biçiminin daha doğal ve sağlıklı olduğunu gösterir. Tükettiğiniz tereyağının gerçek olup olmadığını anlamak için bu formülü uygulayabilirsiniz.

Bir kesim tereyağı alıp bir sıcak suyun içine bırakın. Şayet tek kesimde ve küçülerek eriyorsa gerçek, fakat su içinde kesimlere bölünmeye devam ediyorsa geçersizdir. Piyasada bulunan farklı çeşitteki tereyağlarını bu halde ayırt edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir