Fransız Halkı Açlıktan Ölürken Saraydaki Aristokrat Sınıfın Tükettiği Akılalmaz Yiyecek Listesi!

Fransız İhtilali’nden evvelki yıllarda tahıl üzere besinlerde fiyatlar yükselişe geçti ve kıtlık tüm Avrupa’ya yayıldı. Bu da aristokratlara karşı yaygın bir kızgınlığa yol açtı. Haksızlığa dayanamayan bayanlar, 1789’da ekmek alamadıkları ve kendi ailelerini doyuramadıkları için Versailles’a yürüdüler. Fransız halkı açlıkla çaba ederken, saray bölümü usta şeflerine yemekler yaptırıyordu. Biz de  Fransız üst sınıfının tükettiği bu yiyecekleri listeledik. Buyurun…?

Fransız İhtilali’nden evvelki yıllarda tahıl üzere besinlerde fiyatlar yükselişe geçti ve kıtlık tüm Avrupa’ya yayıldı. Bu da aristokratlara karşı yaygın bir kızgınlığa yol açtı.

Fransız halkı açlıkla gayret ederken, saray kısmı usta şeflerine yemekler yaptırıyordu. Bu yemeklerin bir listesini sizler için derledik…?

1. Marie Antoinett ferdî çikolata şefi olan, Viyanalı genç bir prensesti. Portakal çiçekli sıcak çikolatayı sevmesiyle ünlüydü.

Tatlıya olan düşkünlüğünden ötürü çikolatayı farklı severdi ve bunu üst sınıfa mahsus bir yiyecek olarak görürdü.

2. 14. Louis odasında tek başına yemek yerdi lakin tüm sarayda abartılı yiyecekler yendiği biliniyordu. Bu yemekler, aristokratların kostümleri ve saç tarzları kadar kıymetliydi.

Menüde, bugün bile yüksek fiyatlı olan haşlanmış trüf mantarları vardı. Sonraki yıllarda bu yer mantarına köylüler kolay ulaştığı için tüketmeye başladı. Aristokratlar bundan ötürü mantarı yemeyi bıraktı.

3. İstiridyeler en ünlü ikramlardandı. İhtilal öncesi Fransız aristokratları bu küçük ikramlar için çıldırdılar. Lakin, Paris’teki balıkçılar bir sistem geliştirdikleri için bu istiridyeleri masaya koymak kolay olmuyordu.

Çalışanlar, sabahın erken saatlerinde kalkıyor ve istiridyelerin günün ilerleyen saatlerinde aristokratlara ulaşmasını sağlıyorlardı. Bu istiridyeleri ulaştırmak o kadar gerilimli bir misyondu ki, şef Francois Vatel bir ziyafet için istiridye teslim edemedikten sonra kılıcıyla kendini öldürdü.

4. 18. yüzyılda yemek kitaplarında süratli bir artış oldu. Fakat talimatlar hayli meçhuldü. Bu yemek kitaplarının standart ölçümleri yoktu, konukları şaşırtmak için seçkin akşam yemekleri pişirmek için kullanıldı.

Bunlardan biri de kuzu mesanesinde pişirilen tavuktu.

5. 18. yüzyılın en tesirli bayanları ortasında 15.Louis’nin metresi olan Madame de Pompadour vardı. Kendi aşçısını çalıştırır, konuklarına kuş midesi ziyafeti verirdi.

Kulağa pek iştah açıcı gelmiyor ama  Fransız aristokratları bu tıp gülünç menüleri lezzetten çok çekicilik ve şok için hazırlamışlar.

6. O vakitler arıtılmamış su içmek, riskliydi. Kraliçe Marie Antoinette suyu konusunda çok titizdi ve içeceği su tek bir kaynaktan geliyordu.

Kaynak, Versailles yakınlarındaki Ville d’Avray’deydi. Hapsedildiğinde ise diğer su içemediği için bu su getirilmeye devam edildi.

7. Bugün de çok bilinen bir hamur işi olan ‘mille feuille’, 18. yüzyılda da bir uzmanlık alanı olarak kabul edilirdi.

Seçkinler, birkaç hassas katmandan oluştuğu için mille feuille üzere hassas yiyeceklere çok ilgi duyuyorlardı. Değerli bir fark, krema yerine, katmanlar ortasında reçel kullanılmasıydı.

8. Bir Fransız ekmeği olan ‘brioche’, 18. yüzyılda Fransız aristokratlarının erişebildiği yüksek oranda tereyağı içeriyordu.

Aristokratlar daha fazla tereyağı ve un alabiliyorlardı, bu yüzden ekmekleri alt sınıflarınkinden çok daha zengindi.

9. Marie Antoinette, nadiren toplum içinde yemek yerdi, ekseriyetle tek başına yemek yemeyi tercih ederdi. Vakit zaman abartılı yemekler yediği de biliniyordu. Bunlardan biri de ekmekli kaz ciğeri.

10. Kraliçe Marie Leczinska, Fransız mutfağının gelişmesinde tesirli oldu. Tavuk, mantarlı lezzetli bir hamur işi olan Bouchée à la Reine’e onun en sevdiklerindendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir