Tarım ve Orman Bakanlığı, insan sağlığını tehlikeye atan ve kırmızı ete hile karıştıran firmaları açıklamaya başladı.
Yapılan kontrollerde, birtakım firmaların kırmızı et yerine tavuk eti ve hatta at eti kullandığı tespit edildi. Bu skandal, besin güvenliği konusunda telaşları artırdı.
Bir köfte firmasının köfte ve dönerinde domuz eti tespit edilmesi, skandalı daha da derinleştirdi. Listeye bakıldığında, en çok hilenin lahmacunda yapıldığı dikkat çekiyor.
Peki, hilesiz bir lahmacunun fiyatı en az kaç lira olmalı? Ustalar, gerçek et kullanılarak yapılan bir lahmacunun en az 50-60 TL olması gerektiğini, bu fiyatın altında satılan lahmacunlardan kaçınılması gerektiğini belirtiyor.
KIRMIZI ET VARMIŞ ÜZERE HİLE YAPILIYOR
Lahmacun, içine eklenen bol baharat, soya sosu ve tavuk taşlık üzere eserler sayesinde müşterinin sahteciliği fark etmesinin en güç olduğu yiyeceklerden biri.
Kıyma katılmadan, güya et varmış üzere bir lezzet elde edilmesi bu formüllerle sağlanabiliyor. Bu durum, tüketicilerin gerçek et kullanılıp kullanılmadığını anlamasını hayli zorlaştırıyor.
LAHMACUN FİYATI EN AZ KAÇ LİRA OLMALI?
Fiyatı düştükçe kuşkular artıyor. Piyasada 60 liraya da 250 liraya da lahmacun bulmak mümkün. Tarım ve Orman Bakanlığının açıkladığı tağşiş listesine nazaran sıklıkla kanatlı eti kullanıldığı tespit edildi.
Gerçek lahmacunun fiyatı, kullanılan etin kalitesine, öteki materyallere ve işletmenin genel maliyetlerine bağlı olarak değişir.
Uzmanlar, maliyetler göz önünde bulundurulduğunda gerçek et kullanılan bir lahmacunun 100 TL civarında olması gerektiğini tabir ediyorlar. Daha düşük fiyatlara satılan lahmacunlarda ise tağşiş riski olabileceği belirtiliyor.